Teel 4000 saare poole

Si Phan Don ehk umbkaudses tõlkes Neli Tuhat Saart on see osa Mekongist, mis asub Laose kõige lõunapoolsemas otsas Kambodža piiri ääres. See on tõeliselt kift kant igas mõttes.

Esiteks on see senini küllalt äralõigatud nurgake maailmast, mis tingib ka erilise, ülimalt relaxed atmosfääri. Teiseks on see looduslikult imeline paik. Suurvee ajal on Mekong seal kuni 14 km lai – ehk 4350 km pikkuse jõe kõige laiem koht. Piltidel paistev on loomulikult jõe üks paljudest harudest.

Kuna tegemist on saartega, siis loomulikult on kõige parem viis kohale jõudmiseks kasutades paaditransporti. Slow boat paraku enam ei toimi. Ainus võimalus on kas Paksest organiseeritud tuur (nagu meil – 4 inimest) või jõuda kohalikega kokkuleppele.

Jõeäärne elu on kogemist väärt. Lapsed, pered, loomad, jõeäärne taimekasvatus, kalapüük, pesemine, vees hullamine – kõike seda ehedat Laose elu näeb küllaga. Aga näeb ka seda, et vaikselt hakkab elu muutuma. Mis lahtiseletatult tähendab eelkõige seda, et üsna loodusliku eluviisi kõrvale on tasapisi tekkimas teatav turismi infrastruktuur. Kellele arengu märk, kellele senise eluviisi kadumine. Õnneks on laod piisavalt ükskõiksed, et igasugu rabelemise ja mass-tarbimise värki eestlaste kombel liiga tõsiselt võtta.

Categories: Laos, Reisid | Sildid: | Lisa kommentaar

Navigeerimine

Lisa kommentaar

Blog at WordPress.com.