Victoria juga

Zimbabwe ja Sambia piiril asuv Victoria juga on Zimbabwe number 1 vaatamisväärsus ning ühtlasi terve Aafrika suurimaid turismimagneteid. Üle 100 meetri kõrge ja 1,7 km pikk Victoria juga on ilma kahtluseta üks maailma võimsamaid jugasid.

Pildid albumist Southern Africa 2008

Victoria joa külastamine maksab 20 dollarit. Vesi tasub linnast kaasa osta, sest kohapealne 3 dollarit poole liitrise pudeli eest tundub selgelt ülepingutatud.

Enamik külastajaid on joa juures koos giidiga mõne turismigrupi koosseisus. Sellel on kaks head momenti: saad giidide juttu soovi korral tasuta kuulata ja peale grupi lahkumist on vaated ainult sinu päralt. Mingit erilist tunglemist pole. Märgatav osa külastajaist on pensionärid, noori näeb suhteliselt vähe.

Ametliku statistika põhjal Zimbabwet külastavate turistide arv aina kasvab. Seda ka aastal 2008 ja seda fakti ekspluateeritakse kohalikus ajakirjanduses mõnuga. Seda, et kasv on toimunud Victoria juga külastavate päevaturistide arvel, samas jälle ei mainita.

Küll on Zimbabwe võimud aru saanud, et hullumeelsed hinnad, mida turistide käest küsitakse, mõjutavad otseselt turistide arvu ja vajavad reguleerimist. Zimbabwe turismimiamet plaanib muuhulgas hakata võitlema ka õlle õiglase hinna eest. Mis, olgem ausad, on päris tore, sest fakt, et Bulawayos võis õlut juua 2 korda odavamalt kui Victoria Fallsis, räägib iseenda eest.

Reisifoorumites on peamiseks Victoria juga puudutavaks küsimuseks, kas eelistada Zimbabwe või Sambia poolt? Argumendid oleks laias laastus sellised:
– Sambia poolel saab joale lähemale, aga enamasti oled joa peal ja vaated on palju piiratumad;
– Zimbabwe poolel oled mõnevõrra kaugemal, aga vaated on paremad ja veemasside langemist näeb paremini;
– Sambias on võimalik minna ujuma päris joa serva juurde;
Kui oleks valida, siis eelistaks Victoria juga vaadata Zimbabwe poolelt.

Need pildid näitavad Victoria juga kuivaperioodil septembris. Kevadel (eriti aprillis) on veemassid oluliselt suuremad, kuid et veepritsmeid on õhus rohkem, võib nähtavus olla piiratud. Sügisel on vett vähem, kuid siis saab joast parema pildi.

Joa Sambia-poolses otsas ohutusele eriti ei rõhuta. Kes aga vähegi sooviks, pääseks täitsa serva peale. Mingeid piirdeid pole.

Categories: Reisid, Zimbabwe | Sildid: | 1 kommentaar

Navigeerimine

1 thoughts on “Victoria juga

  1. Pingback: Thomson Falls | Selline maailm

Lisa kommentaar

Blog at WordPress.com.