Monreale

Umbes 30.000 elanikuga Monreale linnake asub umbes kümme kilomeetrit Palermo kesklinnast. Palermosse sattudes on Monreale külastus sisuliselt möödapääsmatu, sest sealne katedraal on normannide arhitektuuri üks tippsaavutusi terves maailmas.

Monreale Cathedral

Kuigi Monreale pole Palermost eriti kaugel, on sinna jõudmine paras tegemine. Kõigepealt tuleb Palermos leida see õige teeots, mis sinna viib, sest korralik tähistus algab umbes-täpselt sealt, kus eksida juba polegi enam võimalik. Sisetunde abil valitud ärasõit kiirteelt osutus imekombel õigeks, kuid kohe algas mõnus ummik, mis võttis hoobilt pool tundi. Ei, kaugel Napolist, mingi liikumine kogu aeg toimis!

Monreale Cathedral

Rohkete mosaiikidega kaunistatud Monreale katedraal on Sitsiilia kõige tähtsam normannide poolt rajatud ehitis. Seda loetakse suisa keskaja üheks arhitektuuriimeks. Ja selle ehitamise taga olnud motiivid olid võrdselt nii religioossed kui poliitilised.

Monreale Cathedral interior

Sisuliselt ehitati see suurejooneline katedraal keset küla (päris ammu, muide – aastatel 1174-1182). Katedraali kaunistasid sajad Konstantinoopolist kutsutud meistrid, mosaiigid ongi Bütsantsi stiilis. Hinnanguliselt kulus mosaiikide valmistamiseks 2200 kilogrammi puhast kulda.

Monreale Cathedral interior

Kui Monrealesse grupiga minna, siis jõuavad giidid seletuste ja miljonite faktidega ilmselt ära tappa. Ütleks siiski, et mõjulepääsemiseks on kogu see värk liiga suur. No mis vahet oskab keegi teha mosaiigil ja mosaiigil, kui neid pole suuremat näha? Mõõdukust, seltsimehed katedraaliehitajad! Laisa laastus sama eesmärgiga rajatud ja samamoodi kaunistatud Debre Birhan Selassie kirik Etioopias oli oma maaläheduses kuidagi emotsioonirikkam.

Monreale Cathedral

Kokkuvõttes ületab Monreale katedraal selgelt inimese vastuvõtuvõime. Liiga palju nüansse ühes kohas. Seevastu vaade Monrealest Palermole (mis on samuti nüansirikas) on palju paremini hoomatav.

Palermo Monrealest vaadatuna

Palermo Monrealest vaadatuna

Categories: Itaalia, Reisid | Sildid: , | Lisa kommentaar

Navigeerimine

Lisa kommentaar

Blog at WordPress.com.